SAAR

de SAAR-methode.
"Breng uzelf niet in gevaar, handel volgens SAAR"

Hoe neemt u een signalement op?

Het is heel belangrijk om te denken aan de kenmerken van de verdachte(n) die niet snel zullen veranderen: Schoenen, broek, haardracht, huidskleur, lichaamsbouw.

Het noemen van een petje, een trui of jas heeft minder zin omdat deze snel kunnen worden afgeworpen of omgewisseld tussen twee verdachten. Dat zal met schoenen of een broek niet gauw gebeuren; deze maken vaak een belangrijk deel uit van de identiteit van de persoon. Ook de haardracht, de huidskleur en de lichaamsbouw staan behoorlijk vast.

Hoe herkent u verdacht gedrag?

Het ligt in de aard van de mens om snel goed van vertrouwen te zijn. Iemand die iets slechts van plan is, heeft bijna nooit de uiterlijke kenmerken van een echte boef. Het gaat dan ook om het herkennen van bepaald gedrag en om het goed leren inschatten van een situatie; hoe verdacht is deze nu eigenlijk? We kennen het zogeheten onderbuikgevoel; dit maakt dat we ons onbehaaglijk gaan voelen; er is dan iets mogelijk niet in de haak. Vaak gaan we daaraan voorbij, terwijl het heel zinvol kan zijn om dit gevoel te herkennen en ernaar te 'luisteren'. Dus niet tegen beter weten in verder gaan, maar even goed opletten. Dat zijn de momenten dat het nodig is dat we alert reageren!

Voorbeelden:

Contact:

Print